Tajniki kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego rozmaite obyczaje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest pyszna i sycąca.