Gruzja to przepiękny region umiejscowiony na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to przepiękny kraj położony na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest tymczasem znana na całym świecie. Jest nie tylko pyszna ale także treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy jakie używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw używane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon i papryka. Dodatkowo, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu uzyskują swój nietuzinkowy smak.

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki i pomidora, czichirtma – gruziński rosół czy charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z przeróżnymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przyrządzi dla nas pyszne potrawy.