Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród wielu wariantów, które daje kuchnia europejska na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film